MENY STÄNG

Ordförande har ordet

Fel storlek

April 2024 

En vinter som gick i snö och kyla på de flesta håll ilänet påverkade vår älskade stövarjakt kraftigt. Djup snö, skare och kyla gjorde att sista månaderna blev ofrivillig vila för hundar med ägare. Vi blev bland annat tvungna att skjuta fram ”Mickes Minne” KM för rävhundar som istället kommer att gå i början av november 2024. Ny anmälan med domare kommer dock att krävas och detta kommer att läggas ut på hemsidan i god tid innan provet. Alla anmälningsavgifter skall vara betalda tillbaka till ägaren.

Nu väntar i stället en vår och sommar med uppbyggnadsträning och många kommer också att gå på dressyr/lydnadskurs inför sommarens utställningar. Vi har och har haft ett bra samarbete med de lokala stövargillena vad gäller dressyren under åren och det finns bara fördelar med att aktivera hundar och ägare under hela året. På annan del av denna sida ser ni pristagare av vandringspris och Årets hund Värmland, stort grattis alla pristagare och fortsatt lycka till framöver.

Jag vill samtidigt poängtera att jaktprov och utställning är för avelns skull och möjligheter för framtida avelsdjur av alla raser. Det finns ett antal hundar som åker runt och ”tävlar” för husses och mattes välbefinnande och glädje. Inget fel i det men glöm inte bort varför proven finns till. När detta skrivs så är det snart årsmöte i Värmland där motioner och alla punkter skall klubbas igenom. Stövarfullmäktige skall delegater väljas till och en styrelse för framtida år.

Jag vill samtidigt passa på och tacka alla funktionärer, domare och övriga som gjort det här året möjligt både med prov, utställning, dressyrkurser med mera. Varma stövarhälsningar önskar styrelsen i Värmlands Stövarklubb.

Med vänlig hälsning Christer Andersson

 

 

December 2023

När dessa rader skrivs så är det bara några dagar kvar till julafton 2023. En höst går fort för oss som håller på med stövarjakt. Känslan är att tillgången på hare och räv tyvärr blivit sämre. Här i södra Värmland är det ett faktum som jag delar med många.

Under hösten kom också beskedet att vår medlem Mikael Törsfeldt somnat in efter en lång och hård kamp mot sjukdom. Micke var rävjaktens största tillgång när det gällde att sprida kärlek och kunskap inom den här jakten. Jag fick möjligheten att vara närmare Micke under sista åren då han med stor glädje och villighet hjälpte till i styrelsen både med stort och smått. Räv-SM i Värmland var ett exempel där han och resten av gänget gjorde underverk i planeringen med domare och marker. Till alla som berördes av Micke vill jag säga att saknad räcker inte som ord. Vila i frid Micke. Nu kommer rävarna att få det tufft däruppe. För att hedra Micke och rävjakten kommer ett SR-prov att gå av stapeln i Värmland med namnet Mickes Minne. Ett jaktprov som vi hoppas ska bli årligen återkommande.

Annars har hösten bjudit på ett synnerligen välarrangerat DM i Ekshärad under ledning av Marcus Sundström med medhjälpare. Ett stort lass har även Henry Ekström dragit bl a med kontakten med med de sponsorer som gav sitt stöd till provet. Ett stort tack till Er alla!

Vi har även glädjen att fått ett antal Jaktchampions både på hare och räv under hösten. Många bra insatser av hundar och hundägare och framför allt av domare som ställer upp i ur och skur. Tänkte inte skriva något om Stövardata då det tyvärr inte fungerar än. Registreringen till Svenska Kennelklubben fungerar inte vilket betyder bl a att Championat, höjda försäkringsbelopp, anmälan till Elitprov i Norge ej går att genomföra för tillfället.

Jag vill slutligen önska Er alla en fortsatt bra säsong och att Ni startar Era stövare på jaktprov och utställning. Försök även att locka med nya kompisar på löshundsjaktens Formel 1!

Med vänlig hälsning Christer Andersson.

 

Juli 2023

Vill börja med en förhoppning om att sommaren har varit bra och gett Er alla en välbehövlig vila och avkoppling,

Snart väntar hösten och våra kära hundar släpps lös from 21 augusti. Tänk på att vattna upp hundarna och att inte köra för hårt i början av säsongen.

Det har varit en del turbulens kring sociala medier och dess innehåll på Svenska Stövarklubbens sida, för vår sida har det varit lugnt och inga påhopp och så skall det fortsätta.

Under hösten sker det mycket i Värmlands Stövarklubb. En ny hemsida lanseras, utställning i Gräsmark 5 Aug med ca 50 hundar varav en hel del nya hundägare. KM sker i mitten av september i samarbete med Jösse stövargille. Viktigt att komma ihåg att hundägare anskaffar domare för två dagar.                Vi arrangerar även DM för Distrikt 3 i Hagforstrakten i oktober månad där två hundar representerar Värmland.

Vi har under flera år haft en positiv utveckling vad gäller medlemsrekrytering och nu gäller det att att ta hand om de nya medlemmarna och få dom känna sig välkomna i klubben. Det viktigaste nu är att vi alla gemensamt hjälps åt att sprida kunskap om stövarjakten. Att bjuda med vänner och bekanta och jaga hare och räv med dom för att få upplevelsen av löshundsjaktens formel 1. Stövarjaktens dag kan och skall vara när som helst där det passar Er och dom som vill följa med.

Med hopp om långa drev med bra avslut och provresultat utan gråbenskonsfrontationer önskar ja Er alla en fin höst.

Med vänlig hälsning Christer Andersson.

 

April 2023

Jag skall försöka summera Värmlands Stövarklubbs verksamhetsår 2022.
Efter årsmöte i Fagerås och prisutdelningar och val som skedde i valberedningens vilja och anda väntade utställning på Ölmhult Bygdegård där för dagen en norsk domare vid namn Lars Omdal skötte bedömningen. Många fina hundar fanns på plats och BIS blev Schillerstövaren Dunder ägd och snyggt visad av Camilla Högdahl Koppom.

Årets Hund 2022 blev Hamiltontiken SoFJCH RR Hänsjöns Azzie. Ägare: Mats Björn, Torsby.

Sommaren flöt på och snart var det dags för utställning i Gräsmark där återigen en norsk domare vid namn Björn Roald bedömde en mängd fina hundar. BIS här blev Håkan Dannbergs fina finnstövaretik Tina.

Efter sommar kommer hösten med KM och  DM i år tog sig Peter Hagströms hamiltontik Hundhällens Donna hela vägen till SM och vidare till Nordiska Mästerskapen i Finland med fina  fjärdeplaceringar på bägge ställena. Grattis Peter och Donna till resultaten som kröntes med deltagande i EM under mars månad som var i Grekland. ingen placering men ett minne för livet för hela teamet runt Donna.

En intensiv provsäsong följde sedan med många prov under hösten i framförallt Ekshäradsområdet och under vintern i VästVärmland. Många bra resultat som redovisas separat. Vidare har det tillkommit nya jaktprovsdomare som genomgått utbildning och blivit auktoriserade. Dessutom har det bedrivits dressyrutbildningar i samarbete med de lokala stövargillena med mycket positivt resultat.

Ett stort och varmt tack vill jag ge styrelsen, domare och markägare som gör verksamheten möjlig på alla plan.
Med hopp om sol och värme laddar vi om för nästa säsong!

Med vänlig hälsning Christer Andersson